marți, 4 noiembrie 2008

Incepe prima etapa a Programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încalzire cu sisteme care utilizeaza energiile regenerabil

Operatorii economici, composesoratele, ocoalele silvice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile sau unitatile de invatamant pot, incepand de astazi, sa depuna cereri de finantare pentru Program;
Instalatorii care doresc sa participe la Program pot depune, incepand de astazi, documentele pentru validare;
Perioada de inscriere se desfasoara in intervalul 3 nov – 28 nov;
Toate dosarele trebuie depuse la Administratia Fondului pentru Mediu;
In data de 20 decembrie lista inslatorilor validati va fi facuta publica atat pe site-ul www.mmediu.ro cat si pe www.afm.ro.
Luni, 3 noiembrie 2008, Programul de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana sau alte sisteme care conduc la îmbunatatirea calitatii aerului, apei si solului inregistreaza doua premiere.
Prima se refera la faptul ca incepand de astazi si pana in 28 noiembrie, instalatorii care doresc sa participe in program pot depune la AFM documentele necesare in vederea validarii.
Tot astazi s-a dat startul inscrierii operatorilor economici, composesoratelor, ocoalelor silvice, unitatilor administrativ-teritoriale si institutiilor sau unitatilor de invatamant, care doresc sa devina beneficiari ai programului. In aceeasi perioada (3 – 28 noiembrie), acestia pot depune cererile la sediul AFM.
Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi: "Sunt bucuros ca in ultimile saptamani programul nostru a suscitat un interes atat de mare in randul cetatenilor. Pe langa MMDD si AFM, chiar si institutiile de presa au fost asediate cu intrebari si solicitari de informatii din partea a mii de oameni. Pe langa acestia, foarte multi agenti economici si-au aratat interesul de a beneficia de aceste finantari, sau de a participa efectiv in program, ca instalatori. Acest lucru este tocmai ceea ce mi-am dorit, deoarece, pe langa beneficiul real pe care il aduce populatiei si mediului, acest program poate crea o piata competitiva pe sectorul energiilor regenerabile, o piata de care Romania are nevoie."
Reamintim ca, in cazul operatorilor economici, finantarea se acorda in procent de pana la 50 la suta, dar nu mai mult de 250.000 lei pentru un sistem, cu exceptia proiectelor executate in regiunea Bucuresti – Ilfov, pentru care finantarea se face in procent de pana la 40 la suta, dar nu mai mult de 200.000 lei pentru un sistem.
In cazul unitatilor administrativ-teritoriale sau a institutiilor de invatamant, programul acorda o finantare de maxim 60 la suta, pana la 300.000 lei pentru un sistem.
Scopul Programului îl reprezinta reducerea gradului de poluare cauzata prin arderea lemnului si a combustibililor fosili, precum si stimularea utilizarii sistemelor de incalzire nepoluante, care utilizeaza energii regenerabile.
Operatorii economici au la dispozitie 26 de zile pentru inscrierea in Program in vederea validarii acestora de catre Administratia Fondului pentru Mediu.
Conform procedurii, imediat dupa finalizarea perioadei de inscriere a operatorilor economici, AFM are la dispozitie 15 zile pentru analizarea tuturor dosarelor depuse si validarea instalatorilor pentru anul 2009. Dupa expirarea termenului alocat validarii , Administratia Fondului pentru Mediu trebuie ca in termen de 3 zile lucratoare sa faca publica lista operatorilor acceptati in Program. Asta inseamna ca in jurul datei de 20 decembrie, cetatenii vor putea alege instalatorul la care doresc sa-si depuna dosarul in vederea obtinerii notei de acceptare in Program. Precizam ca cetatenii pot depune documentele, la un instalator validat, incepand cu data de 5 ianuarie 2009.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

Niciun comentariu: